"Végre itt van, megérkezett!"

Az egyetlen jó hétfő – Kacat és konzolbolttúra Budapesten [2021. 08. 16.]

2021-08-17 00:21 :: Jóság :: Benfact

A többiek tanúsíthatták, hogy ezt a napot én jómagam jobban vártam mint a karácsonyt, hónapok óta tervben volt ez a nap, és mivel engem kötelező szabadságra küldött a drága munkahelyem, tökéletesen adott volt az alkalom hogy ezt beteljesítsük...


Azaz, a nagy Budapesti kacat és konzolbolttúrát!


Felvezettem, Zacknél leraktam az autót a III. kerületben, az első boltmegállóig volt bő egy óra időnk, mert a kiszemelt bolt még akkoriban nem volt nyitva, mindent előre beterveztünk akkor és kitaktikáztuk a napot. Chewie-val a nagy célunk a napon az volt hogy jópár eladhatatlannak mondott konzoljátékunkat eladjuk aznap, nem kifejezetten érdekelt minket hogy mennyiért, csak azt akartuk hogy megszabaduljunk tőlük.


Holtidő.

Rögtön ebben az állásidőben áttudtam venni a nap első loot-ját, amit igazából nem ezen a napon vettem, de e nap kaptam kézhez, az pedig a Runabout 3 című PlayStation 2-es játék. A játékot egy konzolos csoportban láttam meg, előtte ritkán láttam felbukkanni, szóval beleálltam egy licitháborúba, amit sikeresen meg is nyertem, 1700 ft-al. Viszont miután láttam neten hogy konkrétan ez a normál ár a játékért, nem akartam vesződni a postával, és pont kapóra jött hogy akitől vettem az valamelyest a Colin Konzolnak dolgozik (azt hiszem), és tudtam hogy Küvi pont fog arra majd járni, így megtudtam kérni hogy átvegye nekem ezt a játékot, innen is köszönet neki! A játékról pedig: azért is vettem meg, mert a PS1-es első része (ami Felony 11-79 néven létezik Európában) volt körülbelül a legelső PlayStation 1-es játék amit valaha láttam egy gyerekkori ismerősnél, már akkor is lekötött a dolog hogy lineáris pályákon törni zúzni kell mindent autókkal és motorokkal. Totálisan fogalmam sincs milyen a PS2-re megjelent Runabout 3, de nekem az eszmei érték miatt már az se fog érdekelni ha esetleg a 3 pont egy Jank játék lenne, mert amúgy alig találni a játékról videókat meg kritikákat. Kifogom próbálni majd, mert rettenetesen kíváncsi vagyok már rá. Kis budget, de soulful Japán portéka.

A Runabout 3 1700 ft-ot kóstált.


Konzolsec.


A nap első boltja amit meglátogattunk, az a III. kerületben található Konzolsec nevű volt. Ide annak reményében tértünk be elsősorban hogy megpróbáljak túladni a tucatnyi vegyes videójátékomon, mert nem akartam vesződni velük már. Sajnos elutasítást kaptam a felvásárlást illetően, azzal a válasszal hogy ezek a játékok konkrétan eladhatatlanok. Úgyhogy, hiába volt amúgy a bolt abszolút kicseszett epikus, tele mindenféle jobbnál jobb cuccokkal, valahogy elment a kedvem attól hogy ott vásároljak. Igazából amit ott vehettem volna az inkább csak ilyen ritka érdekességek voltak semmint számomra kívánatos cuccok, szóval kitudja, lehet jobban is jártam hogy nem hagytam ott egy petákot sem.


A névtelen Újpesti kacatbolt.


Ezután jött a bizonyos Újpesti kacatbolt, amit ha én nem mondok el senkinek sem hogy létezik valószínűleg a büdös életben nem tudnának róla az ismerőseim hogy ez így van. A III. kerületből a legegyszerűbb módja az volt hogy Újpestre jussunk az Lime roller bérléssel valósulhatott meg, ugyanis a legközelebbi gyalogos átkelést biztosító híd az a vasúttal párhuzamosan ment, így átsuhanva viszonylag tűrhető áron jutottunk el a lilák városába, Újpest-központba. Életemben először Lime-oztam, jó kis élmény volt, de én maximum csak magasabb kereset mellett venném használatba állandó jelleggel, mert amúgy tipikusan ilyen rossz közlekedésű szitukban mint a maikor tud jól jönni, de amúgy gyalog+BKK gazdaságosabb. A helyet illetően… Semmi netes cím, vagy úgy boltnév nincs nekik, csak úgy… Van. De, legalább még mindig van. Édesapám mondta nekem évekkel ezelőtt hogy ez a bolt létezik, aztán tavaly decemberben voltunk ott először többen bevásárolni ott, fél évvel később már időszerűnek éreztük a revizitet ide a srácokkal. Ez egy többnyire (80%-ban) DVD-kkel teletömött kis bolt, ami nem éppen a legsterilebb, de viszont izgalmasabbnál izgalmasabb cuccokkal bír a hely, DVD; Blu-Ray; videójáték; vinyl; VHS; CD; magnó kazettából töméntelen mennyiséggel állnak mindenki rendelkezésére, baráti árakkal dolgozva. Innen mindösszesen 2 cuccal tértem haza, viszont azok már a fentebb említett személyes tapasztalatból kiindulva olyan cuccok, amik így tényleg nekem kellettek.

Toca Race Driver 3

Gyerekkorom egyik meghatározó autóversenyzős játéka, konkrétan emiatt kedveltem meg a pályaversenyzést, és a pályaversenyzéssel kapcsolatos videójátékokat. Többtucat kategóriában állnak rendelkezésre mindenféle versenyautók, aszfalttól a murván át a rally-ig, ultra nagy tartalommal, jó újrajátszhatósággal, és felvonultatva a legjobb Skót videójáték főszereplőt ever. A PC verzió nekem mindig is egy mumus volt a játékból, ugyanis a hírhedt Starforce másolásvédelmet használja a játék (ami Windows XP-n kívül minden más op.rendszert képes akár kinyírni is!), de mivel rendelkezem egy dedikált Windows XP gamer konfigurációval emiatt nem zavar már a dolog. Az se érdekel hogy Legjobb Választás-os budget kiadásban kaptam kézhez a játékot, főleg hogy olcsó volt mint a rettenet, 500ft-ért.

A második kapásom az pedig egy direktben kutakodás során bukkant fel, ugyanis elkezdtem megkedvelni a koncertfilmeket, gyűjteni azokat. Mivel a The Doors zenekar nagykedvenc nálam, időszerű volt már valami portékát beszerezni ami az ő nevüket díszíti. Ez a felvétel az 1968-as Hollywood Bowl nevű koncerthelyen zajlódott le, és az egyik legjobban archivált koncertjüknek vélik a fanok, ugyanis a koncertet 4 kamerával, 16 sávos hanggal vették fel, amit akkoriban is már digitális eszközökkel kevertek, így lehet az hogy ez a több mint 50 éves koncertfelvétel tökéletes audiovizuális élményt ad.
Erről a dologról amúgy elbeszélgettünk Zack-el, hogy a filmek és zenék azok a médiaanyagok, amik 100%-ban archiválhatóak és megőrizhetők, de a videójátékok pedig rettenetesen körülményesek hogy eredeti formájukban lehessen modern eszközökön játszani velük az esetek nagyon nagy többségében. Egy koncertfilmmel egyszerűen nem lehet mellé lőni, mert az nem fog elavulni ha egy új DVD lejátszóba rakod be, és nem egy 2000-ben megjelent lejátszóba (ekkor adták ki ezt a DVD-t, ami hivatalos magyar nyelvű kiadást kapott!).

A The Doors DVD 1990 ft-ot kóstált, a ToCa 3 pedig 500 ft-ot.

Janky Game City (Lehel)


Innen az útirányunk pedig a Lehel térhez közel megtalálható általunk jól ismert Game City nevű bolt jött, ahova a KonzolSec-es elutasítás után felemelt fejjel próbálkoztam meg ismételten leadni a játékaimat, ezúttal azért nem sikerült mert nagyon gyenge összeget ajánlottak fel a tucat játékomért, ami tudtam hogy azért még mindig többet ért mint amennyit ők ajánlottak. Úgyhogy, itt is elment a kedvem a költekezéstől, Game City-t szerintem nem kell bemutatni, gyakorlatilag egy használt videójáték ömlesztő tégely a hely, minden játékból legalább 5-6 példány van bent, azaz csak gyakori címekkel találkozni ott.

Kacatbazár


Következő állomásunk pedig a Zack által elhíresztelt Kacatbazár nevű kacatos turizós bolt volt, amit Zack mindig úgy jellemzett hogy a hely, ahol tizen huszonezrek elköltése nélkül sose távozott el onnan, úgyhogy volt félnivalóm. A 2 konzolboltos használt játék elutasítás után itt is megpróbáltam a játékaim leadásával, csodával határos módon itt sikerült lepasszolnom őket, elfogadhatóbb áron! Nagyon jó érzés volt. A hely amúgy nagyon szerény, a tulajjal egyetemben, tényleg jó cuccokat lehet ott kifogni, gyakorlatilag olyan mintha a bolhapiacok finomabb fogásait kiválogatnák oda. Itt már én is vettem valamit, megcsillant a polcon egy WRC Arcade (Árkéd, Árkéd a srác neve!), amihez gyerekként volt szerencsém PS1-en, egy nagyon szerethető és arcade hangulatú rallyjáték, aminek az az egyik érdekessége, hogy a Sony 2001-től ugyebár exkluzív jogokkal rendelkezett a World Rally Championship széria felett, amiket robosztus és grandiózus játékokkal tett kézzel fogható értékké a PlayStation 2-őn évenkénti kiadásokkal. Ezeket a játékokat a mára már megboldogult Evolution Studios fejlesztett (Motorstorm, Driveclub developer-e), viszont a Sony azt látva hogy 2002-ben a PS1 még mindig fogyó eszköz a piacokon, így egy könnyed ám budget játékot adott a licensszel ellátva a játékosoknak.


Ezt a játékot a Svéd Unique Development Studios tette le az asztalra, akikről nagyon keveset tudni, igazi bérmunkás stúdió volt, mert sok licenszjátékot készítettek el (World Scariest Police Chases, Astérix: Mega Madness, Airfix Dogfighter), viszont a vulkáncápán sokak számára kedves emlékeket tápláló játékát, az Ignition-t is ők fejlesztették! A WRC Arcade pedig tényleg egy könnyed, játéktermi hangulatú PS1-es racer, a kiadás amit én vettem ugyan platinum kiadás, de hibátlan állapotú, tele papírokkal, vastag kézikönyvvel, szóval méltó helye lesz a gyűjteményben.


1500ft volt.

Game City Corner


Mivel hétfői napokon a Colin Konzol Remastered nincs sajnos nyitva, így utolsó állomásként a Blaha Lujza térhez közel megtalálható másik Game City játékboltot vettük célul, ahova már az elvárásunk a béka segge alá lett helyezve, tekintve hogy mind meglettünk fosztva pénztől már… A boltban találtam egy Xbox 360-as Test Drive Unlimited-et eredeti kiadásban, ám sajnos megint pofán csapott a csalódás, mert nem járt hozzá játékfüzet, de egy utolsó kérdésként (zárás előtt 5 perccel…) megkérdeztem, nincs-e véletlen Project Gotham Racing 3 a boltban, akár önálló lemezként is, és volt! Mekkora mák kellhet ehhez...


Ugyanis, aki nem tudná, én a PGR3-at korábban megvettem már ennek a boltnak a testvérboltjából, ami sehogy se akart elindulni meg feltelepülni, még políroztatás után sem, selejtes volt a DVD, hiába a zéró karc. Viszont, végre begyógyult ez a vérző sebem, komplett, működő Project Gotham Racing 3 van a birtokomban, ezzel ténylegesen teljessé téve a PGR gyűjteményemet. A játék maga meg amúgy zseniális, mindenkinek csak ajánlani tudom.

1000ft volt a lemez önmagában.


Fontosnak tartom megemlíteni, hogy Zack az egész napot dokumentálta egy mini akciókamerával, amiben a kacat és konzolboltok állnak a főszerepben, mellékszerepben velünk, iszonyatos hype kering a több órányi snittből összevágott videó előtt, figyeljétek majd a vulkancapa.hu-t a teljes videóért majd, mert az év egyik legjobb anyaga lesz majd ami ide kifog kerülni.

A nap végén, olyan este 7-8 óra környékén még egy laza mekis sajtburgert benyomtunk volna, amit meg is rendeltem a netpincér szolgáltatáson keresztül, 50-60 percnél is több várakozást követően jött a telefonhívás hogy a rendelés nem jött össze ők kifizetik a rendelés árát, és elnézést kérnek a kellemetlenségért… Ami utána jött meglepetés, az az hogy 3000ft-os kuponnal kompenzált a szolgáltatás! Lényegében, következő alkalommal így díjmentesen fogok étkezni majd.

Számomra a nap egyik nagy tanulsága volt, hogy innentől nem szabad felhalmoznom a videójátékokat, eldöntöttem hogy innentől kezdve csak az értékes, azaz inkább számomra értékes címekért fogok innentől pénzt fizetni, mert egyrészt felesleges pénzeket spórolok meg, másrészt sok helyet is.


Végső verdiktként, menjetek, mászkáljatok, találkozzatok barátaitokkal és szeretteitekkel amíg tart ez a nyári szabad időszak, és ne üljetek búskomoran egész nap nap otthon ha valami nem jött össze valamivel (vagy valakivel...), mert vannak a világban két kézzel megfogható élmények, amik nem kerülnek egy vagyonba, de életre szóló élményt tudnak adni, mert hiába vásárolgattunk ezen a napon, a loot-ok azok inkább csak járulékos hozadékként foghatóak fel számomra.