"Végre itt van, megérkezett!"

Seen Live ~ 2022/03

2022-04-24 21:29 :: Zene :: BenyoBoy

Úristen! Benyo tovább fogja spammelni az oldalt a hülye zenés cikkeivel?! Nos, igen! Ráadásul havi rendszerességgel egyszer jelentkezni fogok egy ehhez hasonló dologgal. Na, de pontosan mi is ez? Mint azt a telefontörténelmes posztomból tudni lehetett, egy ideje már áhítoztam egy új telefonra, és végül tényleg egy Samsung Galaxy A52-nél kötöttem ki. Míg az előző telefonom botrányos hangminőséget produkált, és nem igen ment 10 FPS főlé 720p-ben sem, rövid tesztelések után úgy ítéltem meg, hogy az A52-nek viszont van eléggé jó a kamerája és a mikrofonja ahhoz, hogy nézhető/hallgatható felvételeket csináljak koncerteken. Aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve jött az ötlet, hogy mi lenne, ha a BMA-hoz hasonlóan csinálnék egy "válogatás" videót? A koncepció az, hogy minden koncerten minden látott fellépőből felveszek 1-1 percnyi műsort, nem többet, és aztán mindezt összevágom egy havonta megjelenő videosorozatban. Ennek az első, "pilot" epizódja lenne a cikk alján található videó.




Ezek a videók a másodlagos csatornámon fognak megjelenni nem listázott feltöltésekként, így akiket érdekelnek az ilyen videók, érdemes követni a Vulkáncápa honlapot! Az első epizódban még vannak gyermekbetegségek, pl. pár alkalommal sikerült az ujjaimmal leárnyékolnom a mikrofont, emiatt néha tompán szól az egyik oldal, de erre azóta rájöttem, és a jövőben nem fog előfordulni! Nyilván azért vannak technikai limitációk, hiszen mégiscsak egy középkategóriás telefon beépített kamerájáról beszélünk. A nagyon erős szubbasszus azért könnyedén ki tud fogni a telefonon. Elsősorban a drum and bass bulikon vettem észre némi recsegést (hiába álltam hátul), úgyhogy erre megpróbálok valami megoldást találni (aki tud ilyet, ne tartsa magában!). A közelben állók beszédét pedig néha meglepő módon érthetően veszi fel, úgyhogy törekedni fogok, hogy ne csacsogó társaság mellé kerüljek (mondjuk őket alapból igyekszem kerülni). Légyszi, ne pofázzatok koncert közben, tényleg ne! ;) Valamint arra is hamar rájöttem, hogy a night vision mód nem rossz, de nem minden esetben működik, mert pl. teljesen vakstötét termet nem tudok rendesen felvenni, vakuzni meg nem akarok szerencsétlen előadók arcába, így néha előfordulhat, hogy semmit nem fogok látni.




Ennek ellenére mégis ajánlom a videó megtekintését, valamint a sorozat követését, ugyanis akit érdekel a budapesti klubélet, meg hogy milyen helyek, színterek, közösségek, koncertek vannak, szeretett fővárosunkban, az tök jó betekintést kaphat, és esetleg meghozhatja kedvét, hogy mondjuk ellátogasson egy veretős dáré szettre vagy egy ordenáré punk-estébe.




Na, de kiket is láttam 2022 márciusában? Igazából ez egy közepesnek mondható koncerthónap volt. Nem volt AAA, fejet leszakítós, kihagyhatatlan buli, de nem volt pangás se. Harmadikán rögtön a Gólyában megrendezett mini UH Feszten vettem részt, ahol fellépett a svájci Joke Lanz, aki dupla lemezlejátszóval és obskúr hanglemezekkel improvizált; a lengyel Siksa, akik aktuális turnéjukon egy lengyel állatmesét dolgoztak fel oly módon, hogy monoton basszusgitár játékra egy hölgy LENGYELÜL rappelt. Semmit nem értettem belőle. Valamint végre láthattam élőben az angol Shit and Shine-t is, aki ezúttal egyedül érkezett és nem 12 dobossal, de így is egy meglepően erős szettet adott elő. Másnap barátnőmmel felavattam a Magyar Zene Házát a Mörk koncertjével. Maga a buli jó volt, a helyszín is szép, de vannak gyermekbetegségei, pl. az egy darab, kicsi büfé, ami közvetlenül az ingyenes ruhatár mellett található, amihez egy apró folyosó vezet, szóval kb. a koncertre érkező tömeget sikeresen egy tölcsérbe passzírozza. Szintén rá egy napra ellátogattam a hírhedt Kriptába is, ahol nagyon minőségi punk bandákat láthattam a Yilan, Paks 3, VLKN és Mass//Reaction képében. Meg a flyer is milyen jó már a grillcsirkével! 11-én VÉGRE valahára bepótolhattam élőben a CsakNekedKislány zenekart, akik után Call Me Laz nyomott egy levezető DJ-szettet, ami nekem a felvezető DJ-szett volt, mert utána mentem is át az A38 hajóra megnézni Phace-t, akinek múltkori buliját a Covid húzta keresztbe. Másnap sem volt ok a pihenésre, szintén a Kriptában töltődtem fel az experimentális, posztrockos Bulk, a teljesen őrült és szinte bekategorizálhatatlan punkot játszó Unholy Sativa, és a cseh Ÿperitiff koncertjeivel. Utóbbi banda női vokállal és midi szintivel fűszerezett elvont punkot játszott, jól! 19-én bár hulla-kész voltam a MondoCon miatt, de ez sem tántorított el, hogy a Klinik kiadó estjére benézzek! Az új Gödörben ugyanis a kiadó szinte teljes repertoárja fellépett: ARONS Land Cargo Co., Anton Vezuv, Németh Róbert, Musica Moralia, Mezumm, Jakab Péter, Krizso. Bizonyos okok miatt nagy adósságot törlesztettem ezzel magamnak! ;) Ezután pár óra alvás után szintén MondoCon, majd az azt követő raktározás után az új Dürer Kertben emeltem több tonna súlyokat az angol Conjurer és a francia Celeste zenekaroknak köszönhetően! Levezetésképpen pedig hosszú idő után ellátogattam egy pártrendezvényre! De nem kell félni, az MKKP csepeli szervezete hozta össze az I. Csepeli Pacaltorost, ahol ízlésesen a Sör és Fű rapduó és a legendás thrash metal banda Akela léptek fel. Ahogy fogalmaztak többen is: minőségien összeválogatott fellépőlista! :D És igen, a videóban hallható utolsó szó direkt lett az, ami, nem tudtam kihagyni. ;) Remélem, tetszeni fog ez a videó, és bármilyen visszajelzést szívesen várok!