"Végre itt van, megérkezett!"

A Vulkáncápa új logójának története

2021-08-28 01:25 :: Hírek :: BenyoBoy

A Vulkáncápa név és logó történetét talán elég sokan ismerik már, főleg azok, akik nézték a YouTube-csatornánkat, hiszen sokszor került ott szóba.




Még 2012-ben, egy Dawiid barátomnál tartott szilveszteri bulin ültünk össze egy nagyon jó kis társasággal, egy olyan tipikus kockulós szilveszteri bulira, ahol ettünk, ittunk, játszottunk, filmeztünk. Emlékszem, remekül éreztük magunkat, és a buli egy pontján előkerült a SNES-es Mario Paint, melyet a házigazda Dawiidnek vettünk még karácsonyra. El is kezdtünk játszani vele, a légycsapkodós minijátéktól kezdve mindent kipróbáltunk, így a kifestőkönyv részt is. Ebben többféle, előre megrajzolt és fekete-fehér rajzot lehet színessé tenni, ami tök aranyos és főleg kreatív, mert nem csak szimpla színek, hanem textúrakitöltés is van. A Pokémon végigjátszásainkból is ismerhető Atrix az egyik képnél kiválasztott egy lávaszerű textúrát, amivel kitöltötte az egyik képen látható cápát, amire Mikinek rögtön be is ugrott a Vulkáncápa név! Ez annyira tetszett nekünk, hogy eredetileg egy képregény formájában akartuk ezt a karaktert jobban kidolgozni. Ki is találtunk mellé több karaktert, pl. Atomgorillát, meg Acélpingvint, és minden idők legover-the-topabb sorozatát akartuk megcsinálni, melynek első képkockáján Acélpingvin egy lézersugárral elolvasztja a Napot (ami természetesen fizikálisan lehetetlen), majd meghal Chuck Norris (aki akkoriban nagyon hype mém volt). Végül ebből a projektből, mint megannyi akkori tervünkből sajnos nem lett semmi, de amikor a Croc 2 végigjátszásom után a YouTube-csatornám egyre bővült új sorozatokkal és vendégszereplőkkel, szerettem volna egy saját kabalafigurát, ami reprezentálja a munkásságunkat. Főleg, hogy Miki, Dawiid és Atrix is szerepeltek addigra már videókban, adta magát, hogy a Vulkáncápa legyen az. Aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve, 2014. október 14-én gyorsan elő is vettem a jó öreg zSNES emulátoromat, és egy Mario Paint ROM-mal újra elkészítettem a logót!




Természetesen Twitchen is megjelent, majd amikor 2017. július 16-án elkészült a Discord-szerver, a Vulkáncápa nevet és logót kezdtem ott használni. Hogy miért? Ennek nagyon egyszerű indoka van: amikor elkezdtem a YouTube-csatornámat, BenyoBoy-ként regisztráltam be, mert hát mindenhol ezt a nevet használtam. De egy idő után annyi vendégszereplő lett a csatornán, annyi különböző projektünk volt, hogy szerettem volna ezt Vulkáncápára megváltoztatni, hogy oda a többiek akár saját projektjeiket is szabadon feltölthessék. Meg mindig is háttérember voltam, legalábbis annak tartottam magam, nem akartam soha elől lenni, vezetőként. Minden, amit addig csináltunk, egy közös érdem: az enyémé, a vendégszereplőké, a nézőké, a kommentelőké. Erről anno volt egy beszélgetésem is Mikivel, aki azt mondta, hogy mivel ez az én YouTube-csatornám, maradjon BenyoBoy nyugodtan, melynek következtében a Facebook és a Twitch oldalak is így maradtak. YouTube-on és Twitchen még saját avatart és nevet használtam, de Facebookon már hibrid volt, mert a nevem mellett már megjelent a Vulkáncápa, mely a mai napig is a profilkép. A Discord-szerveren viszont már megváltam a BenyoBoytól, ott már tényleg nem akartam, hogy a szerver csak rólam szóljon, és szerettem volna egy személytől független valamit kitalálni. A Vulkáncápa mindenki és egyben senki sem, lehet vele azonosulni, jól hangzik, jól is néz ki, és addigra már "ismert" is volt a közösség körében.




A Discord közösségünk először lassan, de inkább semennyire nem gyarapodott, de aztán csak elkezdett aktív lenni. Egyre több barát, ismerős, néző, érdeklődő talált oda, és a végén olyannyira kinőtte magát a szerver (a publikusság hiányának ellenére is), hogy Zack őrült műhelyében a saját önnön szabadidejében lefejlesztett egy iszonyat király weboldalt, amit hát most is olvasol. A Vulkáncápa 2.0-át Zacknek köszönhetjük, aki nem csak meganimálta, hanem az eredeti logó pixelhibáit is kijavította. Az oldal neve azonban csak egy random betűtípussal lett kiírva, ami ugyan tök jó lett, mert illett is az egész designhoz, de úgy gondoltam, hogy itt az ideje szintet lépni!




A Jet Set Radio Future a kedvenc videojátékom, melynek audiovizuális designja elmondhatatlanul meghatározó számomra. Igazából már nagyon régóta akartam egy upgrade-elt logót, még amikor a Facebook oldalt csináltam, akkor is előjött ez az ötlet. Eleinte csak magam próbálkoztam, de az oldal létrejöttével kezdtem jobban ráállni arra, hogy ezt a régóta dédelgetett álmomat véghez is vigyem! Twitteren pedig egyre több művész szakosodik arra, hogy WipEout és Jet Set Radio-szerű logókat alkotnak. Már egy jó ideje figyeltem ezeket a művészeket, aztán 2021. július 30-án meghoztam a döntést: ráírtam egy művészre. Választásom a francia Kuiky-ra esett, akinek stílusa pont azt a letisztult, futurisztikus és japános designt hordozza magában, amiben eddig is gondolkodtam, valamint, pont elérhető volt egy commissionre. Leírtam neki, mit hogyan szeretnék, majd kaptam egy árajánlatot.




Az ár teljesen érthető volt: a Vulkáncápa szó 10 betűből, és 9 egyéni karakterből áll. Ő pedig értelemszerűen nem egy létező tipót használna, hanem egyenként rajzolná meg a betűket, ami hát nem kis munka. Ráadásul a történetben volt egy csavar is! Eleinte úgy gondoltam, hogy a kabalánk mellé, külön, elszeparálva lenne a szöveg, de végül Claynec tanácsára inkább amellett döntöttünk, hogy fűzze össze a kettőt! Ami szintén nem könnyű feladat, ugyanis míg a Vulkáncápa egy pixelart, addig a betűk egy letisztult, futurisztikus stílust képviselnek. Először a betűtípus készült el, amibe azonnal beleszerettünk:




Instant szerelem. A munkahelyem teljes grafikus osztályán majdhogynem végigjárt, és mindenki csak szuperlatívuszokban beszélt róla, ami érthető is, mert tényleg, azonnal megfogja a tekintet! Picit olyan, mintha valami '80-as évekbeli japán autó típusának a logója lenne a csomagtartón. Ugyanakkor mégis futurisztikus. Ezután jött az újabb terv, az összefűzés:




A betűk és a cápa közötti fekete űr furcsa volt, de nem tudtam megfogalmazni, pontosan mit és hogyan szeretnék fejleszteni rajta. Pár dolgot kipróbáltam én is, hogy pl. mi lenne, ha mondjuk az eddig a logó háttereként használt kék színnel megpróbálnánk valahogy a cápát és az utolsó karaktert elválasztani? Paintben vázlatosan meg is csináltam, de az se nagyon működött:




Ekkor újra Clanyechez fordultam, és elkezdtünk agyalni, hogyan lehetne ezt tökéletesíteni. Az első ötlet tőle származik, hogy mi lenne, ha kicsit kompaktabbá tennénk a logót azzal, hogy két részre bontjuk a szöveget? A Vulkáncápát tradicionális módon egybeírjuk, de ezzel a változtatással még tudtam volna élni. Gyorsan kettévágtuk a szöveget, és amikor összeillesztettük, akkor láttuk, hogy az u és á betű mennyire gyönyörűen passzolnak. Instant szerelem, de ezzel a fő problémát, a feketeséget még nem oldottuk meg. Ekkor jutott eszembe, hogy mi lenne, ha nemes egyszerűséggel felcserélnénk a sorrendet? Bár Kuiky verziója a kézenfekvő és hagyományos (először a tipó majd a figura), a honlapon Zack is úgy csinálta meg, hogy először a figura és aztán a szöveg. Aztán kipróbáltuk így is, és működött! Ezeket még aznap össze is írtam, valamint még annyit kértem, hogy ne legyen annyira durván, darabosan nagy pixeles a betűtípus szegélye, hanem iktasson ki párat. Ezzel azt szerettem volna, hogy megtartsa azt a szép kecsességét a betűknek, hogy messziről is jól nézzen ki, ugyanakkor közelről előjön a pixelesség, ami meg a cápához illik. Mint egy kis easter egg. Ekkor készült el a végleges verzió, amit most is láthattok:





Természetesen a logó nem készülhetett el volna a közösség segítsége nélkül: Darkcsillam aka. Gazor, aki beleadott a logó költségébe, valamint mindazoknak (név szerint Darkcsillam, DaN, Vidpro, Benkő, MadVice, Bart, Chewie, Jóság Laci és remélem nem hagytam ki senkit), akik egy őrült stream keretében annyit cheereltek, suboltak és subgifteltek, hogy rá pár napra a Twitch már el is küldte a következő kifizetést, ami teljes egészében a logó költségére ment! Valamint mindazoknak, akik addig támogatták a Twitch-csatornámat, vagy szóban, lélekben támogattak ebben a projektben. Nekik és mindenkinek szintén köszönöm, és hát remélem mindenki fog tudni azonosulni ezzel a gyönyörű munkával, ami remélhetőleg hosszú ideig fog szolgálni minket! Az alkotót pedig a https://kuikyception.com/ oldalon éritek el!


Kommentek:

RedlyDaniel【ラぢへ】 (DaN) | 2021-08-30 00:43:07

lyó de hlo a rfeund? mret nekm nme tecik

Richy (RichyWorks) | 2021-08-28 16:16:53

Okay, this is epic

Benfact (benfact) | 2021-08-28 14:03:59

Őszintén, először amikor megláttam, akkor picit bizonytalan voltam a logóval kapcsolatban, aztán elmerengtem rajta, felléptem gyakrabban, nézegettem, és rákellett jönnöm hogy ennél jobban ezt nem lehetett volna megvalósítani, megkedveltem végül nagyon is.

stephenmiller04 (stephenmiller04) | 2021-08-28 12:03:31

Technikailag már csak egy lépésre vagyunk a saját social networktől... Aztán majd készül belőlünk is a film mint Zuckerbergből XD VulkánSocial.

Chewie (thechewieone) | 2021-08-28 06:10:31

Jó volt ezt végigolvasni, örülök, hogy minden jól alakult! Remélem közös Szilveszterezés megoldható a ganggel idén!