"Végre itt van, megérkezett!"

Behind the Scenes: Top Secret Birthday Project for BenyoBoy

2022-03-29 22:18 :: Jóság :: Chewie

2022.03.29: Csak szerkeszteni akartam a cikket, de a degenerate agyam a publikálásra ment a mentés helyett, ezért tűnik """frissnek""" a cikk amit még januárban írtam.


"It all began during a very boring workday when I accidentally ran into a copy of Jazz Jackrabbit 1 on Jófogás.hu..."


Talán az egészben a legdurvább és legkevésbé meglepő, hogy rögtön továbbítottam Benyónak a Jófogás.hu-s linket, hogy igényt tartana-e egy jewel case verziós Jazz Jackrabbit-re (ez a CD verzió hárommal több világgal bír a Floppy-s verzióhoz képest), de végül nem élt a lehetőséggel, ami valahol érthető is volt, mert én se biztos, hogy kiadtam volna csak ezért 15000 ft-ot, bármennyire is jó és ritka a JJR1/2, és egyszer csak egy random szeptemberi, meló utáni Ayu és Silver meeting (2021.09.03) során merült fel az alábbi ötlet:


"Mi lenne, ha esetleg a szerver megvenné neki a Jazz Jackrabbit-et?"


Még aznap este (vagy talán másnap reggel) összeraktam egy csoportos Discord beszélgetést, amiből elég hamar át kellett váltani egy privát, egyedi szerverre, mert tudniillik, hogy egy ilyen csoportban a maximum létszám 10 fő lehet és elég hamar összegyűltek az emberek, a projekt legvégére összesen 15 tag kontribuált valamilyen formában.
Az alap ötlet egyszerű és lényegretörő volt: a szerver nevében megvesszük neki a játékot, amire a pénz nagyon hamar összejött, sőt, jóval több mint amivel eredetileg számoltunk, így ennek és a szerver kreativításának köszönhetően elég hamar átalakult az egész egy nagyobb és emlékezetesebb dologgá.


A beérkező pénzt személyesen lehetett adni vagy banki utalással eljuttatni hozzám - miután effektíve project leader voltam, így ezzel senkinek se volt ellenvetése. Visszanézve a "funding-n-shiet" csatornát (sue me), a leglegvégére összesen 52100 ft jött össze, ennek köszönhetően is tudtunk az eredeti tervnél egy jóval bomBAZZtikusabbat megvalósítani.


Az alap elképzelésre a pénz hamar összejött és 2021.09.09.-ére sikerült egy találkozót megszerveznem az eladóval az Oktogonnál, ahová Certi társaságában mentem el, hogy átvegyük a csodát.
Eleinte sokat gondolkodtam azon, hogy esetleg magát a tokot kicseréljük-e egy frissre, de az eladó a gyerekkora óta úgy vigyázott a példányára mint a szeme fényére, hogy végül nem volt erre semmi szükség.


Miután a Jazz Jackrabbit 1-hez alapjáraton létezik nagy dobozos kiadás, ami ritka mint a fehér holló, így csoportosan felmerült az ötlet, hogy akár csinálhatnánk is egyet. A kreativításra nem lehet panaszkodni, az alábbi screenshotok szerintem sokat elárulnak.Fel lett dobva a saját kézikönyv elkészítésének az ötlete is, de legnagyobb meglepetésünkre a vásárolt példányhoz még az eredeti manuál megvolt, így ez a terv hamar el lett engedve.


Továbbá elgondolkodtunk azon is, hogy a játék mellé járó képregényt kinyomtatjuk jobb papírra, de ezt is hamar elengedtük - viszont cserébe ez egy jóval személyesebb alternatívával lett pótolva - erről majd még később.


Mindkettő Jazz Jackrabbit játék legendás soundtrack-kel bír, amiért a szintén legendás Alexander Brandon (Tyrian, Deus Ex, Unreal Tournament) felelős, így kötelességünknek éreztük, hogy valamilyen módon megörökítsük egy magnókazettán, saját grafikával és emellett DaN kolléga néhány remix-e és egy kis apróság is felkerült a szalagra. :)


(2022.02.06: Az apróságot nem lőném le, esetleg később megszerkesztem a cikket miután Benyónak sikerült végighallgatnia az egész kazettát.)


Az is fontos volt számunkra, hogy a kazettához való körítés is megfeleljen az általunk meghatározott standardnek. A méretezés, a grafikázás, egyszerűen az egész szinte hivatalosnak érződik, egyedül a kazettára nem készült semmiféle grafika.
Na de milyen lett a teljes pakk végleges kinézete? Well, let me present you this!
Felmerült az is, hogy a doboz elejét aláírják azok, akik részt vettek a projektben bármilyen formában, de végezetül egy külön kis kártyát nyomtattunk a magnókazettához és a játékhoz, amit mindenkinek sikerült aláírnia - ezt az aláírósdit konkrétan az októberi (amiről még lógok nektek egy külön cikkel) és novemberi bolhapiac session-ök alatt valósult meg, sokszor a Benyó háta mögött - no joke.


Az aláírások összegyűjtése volt a legfontosabb teendő október végéig, ugyanis azon a piacozáson vett részt DaN, Gazor, Korpyat és Guszti is és semmiféleképpen sem akartuk őket kihagyni ebből, főleg ha azt nézzük, hogy ők azok, akik a legritkábban tudnak eljutni egy szerveres bolházásra.


2021.10.27.-én mentünk el munka után a CopyGuru-hoz, ahol az elsődleges célunk volt kinyomtatni a dobozt, a grafikákat a magnókazettához (fun fact: ez két órával a meet előtt lett elkészítve), a Vulkáncápás és JJR tematikájú matricákat és bármennyire is profi munkát végzett a cég, valahogy sose fogom elfelejteni, hogy az egyik eladó magyarázkodott, hogy ebből nem csinálhatunk profitot, meg nem használhatjuk fel semmilyen módon, és ezeket mind úgy adta elő, hogy az egész hely hasonló grafikákkal volt kidiszítve és valahogy nehezen hiszem, hogy bármit is foglalkoztak a jogdíjakkal.
A sikeres művelet után elmentünk a közeli KFC-be egy jót vacsorázni, és itt lett felhozva az az ötlet, hogy a maradék pénzből berendelhetnénk a Jazz Jackrabbit 2-t is, amire a rendelést leadtam még aznap este a Spooktober Challenge közben, de ez nem egy fejfájásmentes sztori.


November elején a Facebook Marketplace-en belefutottam egy bontatlan Virtua Fighter 10th Anniversary kópiába PS2-n, amire rögtön ráugrottam egy gyors csoportos egyezetetés után, mert bőven belefért a büdzsénkbe. Erről a kiadásról azt kell tudni, hogy Japánban pre-order bónusz volt és egy nagyon limitált ideig lehetett rendelni 1-2 helyről amikor kijött a Virtua Fighter 4.
Ezen a ponton már úgy voltam vele, hogy minden rendben lesz, biztosan megérkezik a JJR2 is időben, de sajnos...rohadtul nem így történt, és hogy miért?


"Now this is the story how I got fucked over by ExpressOne"


Az általunk kiszemelt Jazz Jackrabbit 2-t Németországból rendeltük meg, amiért részben a Hermes, illetve itthon pedig az Express One volt felelős. Én nekem eddig nem igazán volt szerencsém velük, de eddig egy ismerőstől se hallottam jót róluk és ez az élmény megerősítette, hogy miért nincsenek róluk sokan jó véleménnyel:


1) Hibás címre próbálták kiszállítani a játékot.


Direkt a munkahelyemre kértem a csomagot, mert úgyis én foglalkozok beérkező és kimenő postával, de valahogy sikerült félreolvasniuk az utcaszámot (17 helyett 70-nel próbálkoztak) - fontos kiemelnem, hogy maga az utca nem valami túl hosszú, így alapvetően egy lehetetlen küldetés elé tették ki magukat, továbbá:


2) Semmi értesítés, se telefonon, se e-mailen.


Maga az eladó se kapott tracking number-t, de végül elküldte nekem a nyugtát, amit kapott a Hermes-től és abból kiindulva tudtuk követni a csomagot, viszont az történt, hogy...


3) Szó nélkül visszaküldték a csomagot Németországba.


Mire rájöttünk erre, már bőven Ausztriában volt a rendelésem, és konkrétan ESÉLYEM se volt visszatéríteni és meg kellett várni, mire December második felében visszatalált az eredeti tulajdonoshoz, aki persze többszöri elnézést kért és felajánlotta, hogy feladja GLS-sel úgy, hogy a szállítási költség felét fizeti és csak azért is belementem, hogy ne legyen már több fejfájás ebből. Ezt a kis extra költséget saját magam álltam, a csomagot végül a lakásomhoz kértem és legnagyobb szerencsémre a szomszédom át tudta venni amikor megérkezett január elején.


Még 2021.11.24.-én összefutottunk egy páran (Benfact, Certi, Silver, Zack és jómagam), hogy megünnepeljük Benfact születésnapját a Hanami-ban (nagyon jó hely!), ekkor adta át Silver az általa becsomagolt JJR1-et + a JJR2-hez készített magnókazettát. Nagyon édes lett a csomag!
És gondolom most jön az a kérdés, hogy mikor és milyen módon szeretnénk átadni a játékot, ugye kedves olvasó?


Nos, erre is volt egy pár brainstorming és az alábbi ötletek lettek felhozva:


1) Elmegyünk Benyóhoz amennyien csak tudunk 2021.11.28.-án, egy nappal a szülinapja előtt és meglepjük őt a lakásánál.


2) Ez volt az a terv, amire nagyon ráfeküdtünk, de végül meg kellett hiúsítani.


Zack nemrégiben egy elég baszó streamer setup-ot épített fel magánál és eredetileg Benyóval átmentünk volna hozzá 11.28.-án és onnan streameltük volna az általunk régóta tervezett (valamikor mostmár pótolni fogjuk a közeljövőben) Jazz Jackrabbit végigjátszást.


Az elképzelés az alábbi lett volna: saccperkábé délután 2 körül kezdtünk volna Zack-nél és a többiek közben szép lassacskán megérkeznek és a lépcsőházban várakozva írtak volna a Twitch chat-be olyanokat, minthogy "Na, mi lesz már?" vagy "Mikor jöhetünk be?" vagy "Ja bocsi, nem ide." és ezeket hangosan felolvasva pedig Zack beengedte volna a többieket, hogy egy ilyen egyedi és epik módon legyen megörökítve a hónapok óta tervezett Top Secret Birthday Project.
Konkrétan még stream banner-t is csináltam az egész ötlethez, ami majdnem megvalósult, csak Benyónak közbejött(ek) egyéb program(ok) a nap folyamán, így a harmadik és egyben végleges terv lett a befutó.


3) Hasonló az elképzelés mint a második pontnál, csak nálam történik a meglepi buli, annyi változással, hogy délután 4 órától kezdve a többiek érkeztek volna meg mielőtt a Benyo ideér 6 óra tájékán és ahogy belép a lakásomba, akkor jön rá a meglepetés cunami. A Jazz Jackrabbit stream csak egyfajta alibi volt ezen a ponton már, mert nem akartunk túl későn se kezdeni vasárnap, főleg ha azt nézzük, hogy Ben és Mirrir csak ezért jöttek fel vonattal.


Viszont!
Na ez volt az a pillanat, amikor így hirtelen nem tudtam, hogy mitévő legyek. Picit pánikszerűen írtam a többieknek, hogy "úristen, hamarabb megjött mint gondoltuk, pls send help" Miki volt az első, aki megérkezett már 4 órakor (vagy talán egy picivel előtte), de végül délután 6-ig megérkezett mindenki, aki el tudott jönni: Ayu, An-chan, Benfact, Certi, Mirrir és Zack.
Sikerült megörökíteni az ajándékpakk átadásának a pillanatát és, hogy is mondjam?


Nagyon büszke vagyok mindenkire, aki bármilyen módon beleadott a projektbe. Tényleg a legjobbak vagytok.


A nap folyamán még videóchat-en beköszönt Guszti, DaN és Gazor, ezzel is nyomatékosítva a tényt, hogy fontos ez a közösség.


És hadd engedjek meg egy fun fact-et: 1994.11.28.-án jött ki a Jazz Jackrabbit CD-s kiadása, szóval ennél nagyobb 4D chess-t senkitől se fogtok kapni rajtam kívül. De azt sem tagadom, hogy belülről tök ideg voltam, mert a Jazz Jackrabbit 2 a fent említett okok miatt nem volt nálunk azon a napon, sőt, az általam ígért decemberi határidőre se érkezett meg a játék.


Saját magam fényezése nélkül bátran állítom, hogy kétségkívül egy baszó, kreatív és szvsz emlékezetes ajándékcsomaggal álltunk elő, hogy bebizonyítsuk egyszer és mindenkorra, hogy a Vulkáncápa ÖRÖKKÉ élni fog.


Eredetileg itt ért volna véget a történet, de a számomra már lassacskán elengedett JJR2 még sokáig sehol se volt, de végül az új év kezdetén csak megérkezett. A tokja már elég régi és hadviselt volt, ezért kicseréltem egy friss, bár átlátszó darabbal (erről a cikk legvégén lesz fotó), de ezen a ponton már egyfajta csodaként éltem meg ezt a jelenséget.A lehető legnagyobb szerencsémre és a társaság meglepetésére a januári bolházásra (2022.01.16 - Bakancsos piac) el tudott jönni Benyó is, ahol végre megkapta a régóta várt Jazz Jackrabbit 2-t is, ezzel pedig lezárva a Top Secret Birthday Project for Benyoboy sagát a Vulkáncápa történetében.


HALL OF FAME - (mindenféle sorrend nélkül, viszont azt ki kell emelnem, hogy kétségkívül Silver csinálta a projekt oroszlán részét - tényleg nagyon sok mindent köszönhetünk neki!)


An-chan

Ayu

Benfact

Certi

DaN

Dodgers

Gazor

Guszti

Korpyat

Miki

Mirrir

Silver

Vidpro

Zack


A projekt számára létrehozott Discord szervert meg fogom hagyni, pontosabban archiválom, de ha bárkit érdekelne, akkor maximum DM-ben elküldöm a meghívó link-et, de szeretném, hogy fenn maradjon a közösség életében egyfajta mérföldkőként.


Többször azt éreztem, hogy nem adtam annyit a közös brainstormingolásba és munkába mint néhányan és mint projekt leader egy kicsivel többet rághattam volna a többiek fülét, hogy ne csússzunk ki az időből, de ha értékelni kéne magunkat, akkor lazán megadnám az ötöst mindenkinek.


Végezetül pedig egy fotó Benyótól.
Köszönöm szépen, hogy idáig kitartottál!


Kommentek:

ballwa (ballwa) | 2022-03-30 10:14:45 | Szerkesztve

Mekkora csalódás már, hogy a tracklist nem úgy nézett ki, hogy jjackrabbit1.mp3 jjackrabbit2.mp3 jjackrabbit3.mp3 jjackrabbit4.mp3 jjackrabbit5.mp3 jjackrabbit6.mp3 jjackrabbit7.mp3 jjackrabbit8.mp3

BenyoBoy (BenyoBoy) | 2022-02-08 16:24:56

Nagyon jól esett olvasni, és még mindig döbbenet, hogy ennyire jól sikerült úgy leszervezni mindezt, hogy semmit ne tudjak meg senkitől! :D Kis fun fact: amikor megérkeztem Chewie-hoz a "streamhez", amíg Miki a többiekkel együtt el nem kiáltotta magát hogy boldog születésnapot, én szentül meg voltam róla győződve, hogy tényleg csak a stream miatt jöttek el ennyien, vagy hogy lett valami random Vulkáncápa meet leszervezve, amiről lehet lemaradtam. :D Rohadtul nem esett le, hogy engem fel fognak köszönteni vagy ilyesmi, hahahaha. :D Amíg élek, nem fogom felejteni azt a napot, tényleg köszönöm mindenkinek, aki ebben részt vett!