"Végre itt van, megérkezett!"

Top 5 legjobban sikerült streamem (2021)

2022-01-15 10:20 :: Hírek :: Chewie

2021 sok szempontból egy elég vad év volt - habár a COVID-19 pandémia messze van a finálétól, megismertem jobbnál jobb arcokat, talán túl sokat is jártunk Bolhapiacra, de annyira, hogy már szószerint kilootoltuk a Budai Zsibvásárt, Benyo születésnapjára sikerült megvalósítani a titkos Jazz Jackrabbit meglepit (erről ígértem külön cikket, amire sor fog kerülni) csináltam egy saját Megaten centrikus Discord szervert és bár volt 1-2 mélyebb pont az év során (főleg az el nem múló nihil elsősorban), de kétségkívül sok időt szántam egy olyan hobbiba is, amiről sose gondoltam, hogy ennyire meg fog ragadni: igen, a streamelésről van szó.


Bár nem tavaly kezdtem el, mert 2020 végén volt egy-két PlayStation 4-ről is felvett stream, de egyrészt nem érzem őket erősnek, másrészt nagy valószínűséggel meg se lettek örökítve, így tekinthetünk rájuk egyfajta ereklyének a "prototype/lost" érából.


Jópáratok jelezte, hogy az első PC-s streamjeim is decensek voltak, de őszintén szólva?


Nem, nem vagyok rájuk büszke. Kétségkívül volt bennük passion, viszont annál több baj is:


- legyen az a nagyon kezdetleges overlay: nem is a megjelenéssel volt a gond, hanem azzal, hogy a kezdetek során annyira béna voltam az OBS/Streamlabs-zel, hogy a Sam and Max: Hit the Road stream egyszerűen gyalázatosan nézett ki - a window capture-t nem bírtam normálisan berakni az overlay alá, egyszerűen én szégyellem magamat így utólag.


- droppolt frame-k: ezt betudom annak, hogy a sok W10 update annyira szétbaszta az operációs rendszert, hogy előbb-utóbb sikerült ezt a galibát megoldani egy gépformázással, W10 frissítések blokkolásával és több odafigyeléssel. Ebből keletkezett egy olyan legendás (vagy inkább infamous) pillanat, amikor a Dodgers-szel közös Metal Slug marathon alatt rakott fel a W10 magától egy update-t, ami a co-op session közben a lehető legrosszabb időzítés volt.


- audio bajok, overlay elemek elcsúszása: előbbi a mai napig ki tud fogni rajtam, de a jelenlegi overlay-emmel maximálisan elégedett vagyok, de nincs kizárva, hogy lesz valami újdonság majd egyszer! Esélyesen lehet visszahozom a webkamerát is, ami a FEAR-től egészen a Diablo 1-ig jelen volt a streamer karrierem során.


Számomra az óriási előrelépés két stream-nek tudható be:


- Monkey Island 2: LeChuck's Revenge - itt debütált a retro CRT-s overlay, amit nagyon sokan szeretettek. Minimális droppolt frame-ek mellett a chat ablakban lévő betűméretre jobban odafigyelhettem volna, de egy személyes kedvencemé vált az MI2 stream - de annyira, hogy innentől számítom azt a korszakot, amikor kijöttek a (szerintem) jobbnál jobb adások.


- Lehúzós Ultra Violence DOOM (1993) stream - az első DOOM stream két szempontból fontos: itt történt meg a Windows 10 reinstall + komplett Windows Update blokk, másrészt a CRT overlay-nek már egy újragondolt verziója tündökölt, ami eredetileg a Blood 2 stream-ben debütált.


Erre még jött nyáron az SSD upgrade és a végleges overlay rework, amit az első Cruelty Squad stream óta használok, kisebb módosításokkal (nagyon sok köszönet Mirrirnek, hogy segített megjavítani a betűtípust, hogy az ékezetes karakterek ne nézzenek ki hülyén a chat ablakban).


Na de melyik az a top 5 stream, ami szerintem egyrészt a legjobban sikerült, másrész pedig tökéletesen összefoglalja, hogy mire lehet számítani egy Chewie stream-en?


NUUUMBER FIVE - Going Down The Raw Way: Blood 2 The Chosen (1998) feat DaN




Sokszor úgy vagyok vele, hogy a kollab/vendég stream-ek jobban szoktak sikerülni, mint amikor szolóban játszok bármivel is, de kétségkívül a két részes Blood 2: The Chosen végigjátszás DaN kollégával elég hamar sokatok kedvencévé vált.


Nem elég, hogy tizenegy (!) embernek vettem meg Steam leárazáson ezt a "csodát", amit elindítani már alapjáraton egy nagyon macerás folyamat, de emellett még egy mocskosul jank és a legendás elődőt megalázó folytatás lett a Blood 2, ami részben a GT Interactive miatt lett kisürgetve a piacra, amibe a kiadó nem sokkal később bele is halt, de a Monolith még a mai napig jól van, bár jó pár éve be lettek zárva Mória bányáiba. Másik probléma, hogy a Monolith túlságosan komolyan vette a player feedback-et megjelenés előtt és többet akartak elérni mint amire igazából képesek voltak a kis fejlesztő csapat és a limitált büdzsé mellett.


A játék nagyon jank, én tudom, hogy sok ember nagyon jót nevetett a sok halálon és véget nem érő bugokon és unfair game design-on, de mindenféle irónia nélkül mondom, hogy igazi tortúra volt játszani a Blood 2-vel, de miattatok abszolút megérte.


Szerintem sokat elmond a játékról, hogy az első stream beizzítása előtt konkrétan kékhalált kapott a gépem.


Fun fact: ezen a stream-en debütált a retro CRT overlay-nek a 2.0-ás változata: uniformisabb, letisztultabb dizájnnal.


Part 1 VOD és Part 2 VOD


NUUUMBER FOUR - Jazz Jackrabbit TC feat Benyo




Benyót ugye a Wordpress-es korszak óta ismerem, ami szintén nem tegnap történt már, de kétségkívül mindig is az egyik kedvenc bloggerem volt abból a korszakból, továbbá régi nagy álmom volt, hogy valami kollabot végre megvalósítsunk.


A Jazz Jackrabbit főnök egyik nagy kedvence és bár tartozunk nektek még egy teljes Jazz Jackrabbit végigjátszással, tavaly nyáron úgy gondoltuk, hogy a hihetetlen magas minőséget képviselő Jazz Jackrabbit Total Conversion megérdemel egy közös stream-et.


Nekem egy személyes kedvencem ez: könnyed, nem idegölő, hanem straight to the point fun az elejétől a végéig. Néha sajnálom, hogy nem Ultra Violence-en játszottam, de szvsz így is elég jónak érzem a végeredményt, bár a stream közepén majdnem kiborítottam egy másfél literes Szentkirályit a laptopra.


Egy biztos, számíthattok még közös projektekre Benyóval. ;)


VOD


NUUUMBER THREE - Harvester (1996) feat Dodgers




Tavaly november (vagy talán október?) környékén végre tudtam upgradelni a streamer setupomat, így azóta dupla monitorral dolgozom, illetve streamelek is. El nem tudjátok hinni, hogy mekkora terhet vesz le az emberről, nem kell többet szenvedni egy képernyőn, hogy minden elférjen, a játék ablakos módban fusson és hogy lásd OBS-ben a chat-et. Nem tudom eleget ajánlani, de tényleg upgradeljetek amint lehet!


Dodgers szintén nagy Retsupurae rajongó, így tökéletes alkalomnak éreztük, hogy a novembert egy hírhedt, de az évek alatt egyfajta kult klasszikus státuszba avanzsált feverdream-mel izzítsuk be, ami nem más mint az 1996-os Harvester, ami egyszerre egy nagyon cheesy FMV játék, mellette pedig egy mocskosul jank Mortal Kombat rip-off, ami az akkori "a videójátékok erőszakot okoznak" hisztériát gúnyolta ki. Nem azt mondom, hogy játszhatatlan, de azért korábban sokkal igényesebb és intuitív kalandjátékokat dobtak ki a piacra.


Bár nem mutattunk be mindent a játékból, de a kicsivel több mint három órás játékidővel úgy érzem, hogy mindketten marha jól éreztük magunkat és remélhetőleg több magyar játékosnak tudtuk bemutatni a Twin Peaks egyik elbaszott kúzinját.


VOD


NUUUMBER TWO - Dark Seed II (1995) feat Dodgers




Ha már Retsupurae, FMV játékok és elbaszott Twin Peaks kúzin, akkor mindenféleképpen szót kell ejteni a Dark Seed 2-ről is.


Ez a játék is a Retsupurae által lett ismert netes körökben 2011-12 környékén, amikor egy több mint 7 órás longplay-t riffeltek és részben az volt a videó sorozat bája, hogy a longplayer mennyire lassan csinál mindent és minden fontos cselekmény után az összes NPC-t meglátogatja újból. Mondhatjuk úgy is, hogy kicsit túlzásba vitte a Mike Dawson-féle roleplay-t.


Maga a játék...nem valami jó, látom benne az effort-ot és bár közel sem annyira unfair, mint az előd, de guide nélkül nehezen fog bárki megbirkózni a moon logikát igénylő fejtörőkkel. Itt főleg érződik a Twin Peaks befolyás (Rita az kiköpött Laura Palmer), a kis város mint setting és hogy mennyire titkol valamit az összes városlakó.


A Harvester után szvsz Dodgers-szel kötelességünknek éreztük, hogy végigmenjünk ezen a játékon is és bemutassuk a magyar kollégáknak, hogy miért Mike Dawson az egyik leginfantilisebb, legidiótább és legpuhapöcsebb főszereplő bármilyen videójátékban.


Part 1 VOD és Part 2 VOD


NUUUMBER ONE - Rise of the Triad (1994) feat DaN - Part One




Talán sokatok által a legjobban várt stream-nek tudható be a Rise of the Triad 27. évfordulóját ünneplő közös kollab DaN vendégszereplésével, amit szégyenszemre egy ideig az utolsó stream-ként terveztem, amikor nagyon padlón voltam és abba akartam hagyni mindent, de szerencsére nem így történt!


Viszont cserébe lett ebből egy karácsonyi stream, szóval annyira azért nem vagyok gonosz!


Bár ez még csak az első felvonás, de az aberrált pontrendszeremnek köszönhetően 6000 pont után a nézők ki tudnak váltani egy "Change The Difficulty" nevű reward-ot, ahol eldönthetik, hogy milyen nehézségi fokozaton kell játszanom az adott boomer shooter-t. Nos, DaN gondolkodás nélkül berakatta velem a lehető legnehezebb fokozatot, ami részben azért kihívás, mert minden kurva ellenfél egyfajta golyóvákuum, másrészt pedig sokan vannak...nagyon sokan és sokszor az ember seggéből másznak elő ala Mortyr.


Viszont, sajnos az egyik pálya már annyira kifogott rajtam a labirintusszerű pálya layout-tal, hogy végül level skip kódot kellett használnom, de büntetésből ittam sört és bort, hogy a nézők kompenzáció nélkül se maradjanak.


Mindig is nagyon szerettem ezt a játékot, gyerekként a Blood és DOOM shareware mellett ezzel játszottam a legtöbbet. Bár helyenként nagyon jank, de cserébe ad 86 más őrült ötletet.


Komolyan, milyen más FPS-ben tudsz kutyává alakulni?


A folytatásra valamikor sor kerül, mert DaN-nek és nekem is egy számunkra igencsak kedves élménnyel bíró játékról van szó, bár Tom Hall-ék tuti örülni fognak amikor végigszenvedem magamat az Extreme Rise of the Triad-on, ami őszintén szólva még nekem is egy teljesen új élmény lesz.


VOD


Emellett szeretnék tájékoztatni mindenkit, hogy a Killer7, Kóter Trilógia, Deadly Premonition és az Oddworld végigjátszások garantáltan folytatva lesznek, de a közeljövőben tartozok még Benyónak egy DOOM 32X stream-mel, amit egy Sega Saturn kontrollerrel akarok végigvinni Ultra Violence fokozaton.


Kommentek:

Chewie (thechewieone) | 2022-01-21 09:17:22

@Benfact - Thanks G, majd valamikor lesz valami új, csak mostanában nem sok kedvem/időm volt hozzá

Benfact (benfact) | 2022-01-21 08:47:27

Keep this thing alive. You’re doing great fam.

Chewie (thechewieone) | 2022-01-16 18:38:31

@Dvark - Nagyon szépen köszönöm, én is örülök, hogy jól sikerültek, szerintem az alapanyag bőven adott nekünk annyit, hogy kihozzuk belőle a maximumot amennyire csak lehet. @Dodgers - Én köszönöm, hogy vállaltad a vendégszereplést! Szerintem még néhány FMV/point n click játék még a tervben lesz mindenféleképpen.

Dodgers (Dodgers) | 2022-01-16 14:33:40

"[...]úgy érzem, hogy mindketten marha jól éreztük magunkat[...]" -> Naná hogy, köszönöm a lehetőségeket! :) Az eddigi három, te játszasz-én vendégszerepelek stream közül nem tudnék választani egy definitív kedvencet, mert szerintem mindhárom nagyon szolid lett, de egy kicsit mégis hajlok afelé, hogy a Dark Seed 2 volt a top (és igen, részben, mert savazhattuk Mike-ot :D). De ezeken kívül, a listából nekem a Blood 2-es streametek jött be a legjobban, ott marha szépen, fokozatosan ülepedett le a játék szarsága mindkettőtökre, de inkább rád. :D

Dvark (DVark09) | 2022-01-15 11:48:45

A Harvester, a Dark Seed II és a Rise of the Triad elég ütős kombó

Chewie (thechewieone) | 2022-01-15 10:20:25

@Russel - Na majd a Sam and Max Demastered ;)

Chewie (thechewieone) | 2022-01-14 20:48:45

@Benyo - Köszönöm szépen, így is elég nehéz volt ezt a top 5 listát kisajtolni, mert sok kedvencem lemaradt, legyen az a Monkey Island 2, a Diablo 1, a Final DOOM vagy akár az általad említett Sam and Max revisit.

BenyoBoy (BenyoBoy) | 2022-01-14 20:44:55

Wow, egy nagyon jó kis feelgood visszatekintő írás lett, és abszolút valid a top 5 is, bár nálam jelenleg a Gazoros Sam & Max most a favorit, és én elég nehezen tudnék csak 5 legjobbat választani, mert számomra annyira sok volt.